Patiënten Transfore trainen zelfcontrole met nieuwe Scipp-app

Samen met patiënten is het afgelopen jaar door Universiteit Twente en Transfore de Zelfcontrole App Scipp ontwikkeld voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. De deelnemers kunnen met de Scipp app hun zelfcontrole trainen. Dat is belangrijk omdat ze daardoor beter automatische impulsen kunnen onderdrukken. Er start nu een vervolgonderzoek of de Scipp App ook kan helpen om patiënten meer te laten bewegen.

Van begin tot eind waren patiënten van Transfore betrokken bij het maken van de mobiele app voor het trainen van zelfcontrole. Zij bedachten zelfs Scipp: het hondje dat de patiënten door de app loodst en hen het gevoel geeft er niet alleen voor te staan. Zelfcontrole trainen kan hen helpen makkelijker doelen te bereiken, bijvoorbeeld vaker op tijd naar bed, zichzelf inhouden bij een ruzie, of dagelijks een blokje om.

Patiënten betrokken
De patiënten bedachten ook een unieke manier om de voortgang te volgen: op een berg met diepte- en hoogtepunten, omdat het niet elke dag goed kan gaan. Het gaat erom dat je het probeert! Daarnaast maakt de app ook gebruik van makkelijke Nederlandse zinnen, weinig cijfers, en veel heldere afbeeldingen die duidelijk uitleggen wat de bedoeling is.

Vervolgonderzoek: kan app ook stimuleren bewegen?
Er start binnenkort een vervolgonderzoek of de Scipp app ook patiënten kan stimuleren om meer te bewegen. Met de Google Fit app en een stappenteller zal worden bijgehouden of zij ook meer gaan bewegen.

Let op, de app is momenteel alleen te gebruiken door deelnemers van het onderzoek die hiervoor een speciale code krijgen

Wat is Scipp?
Scipp: de Zelfcontrole App maakt het makkelijk om te oefenen met zelfcontrole. Patiënten krijgen dagelijks een opdracht waarbij ze een automatische reactie moeten onderdrukken om hun dominante hand te gebruiken voor dagelijkse activiteiten. Zo wordt hen bijvoorbeeld gevraagd koffie te drinken met links, wanneer ze dit normaal gesproken met rechts doen. Zo oefenen zij op een laagdrempelige manier met zelfcontrole.