Ervaringsdeskundigheid in coronatijd “we kijken toch even achter de voordeur”

Jakob en Peter merken als ervaringsdeskundigen van Transfore dat veel cliënten in de coronaperiode meer aan het wiebelen zijn geraakt en zich gemakkelijker onttrekken aan zorg. “In het begin ging het nog wel, want je kunt gerust stellen dat onze cliënten wel bekend zijn met crisissituaties,…maar het duurt nu te lang.”

“Voor mensen die al gevoelig zijn voor depressies, paniek of angst, is deze coronatijd absoluut niet makkelijk”, weet Peter uit eigen ervaring. Jakob vult aan: “Je merkt ook dat de maatschappij allerlei eisen stelt. Bijvoorbeeld een mondkapje op in een supermarkt. Sommige jongens snappen dat gewoon niet zo goed en raken hierdoor opeens in conflictsituaties.” Peter heeft de afgelopen periode een client kunnen helpen die juist de supermarkt niet meer in durfde en depressief thuis zat. “Dit kwam niet alleen door de corona, maar ook door de hoeveelheid prikkels die hij ervaart. Ik vertelde hem dat ik in de tijd dat voor mij ook elke prikkel teveel was, dan een koptelefoon met muziek opdeed. Zo ving ik alle geluiden in de omgeving niet meer op en bleef ik in mijn eigen wereld. De client had dat nog nooit gedaan, maar heeft mijn tip wel uitgeprobeerd. Nu gaat hij de deur weer wat meer uit. Dat is vaak het begin van andere ontwikkelingen die er te nemen zijn.”

 

Invloed op gemoedstoestand

De coronaperiode heeft ook invloed op de gemoedstoestand van de ervaringsdeskundigen zelf. Beiden missen het fysieke contact met collega’s. Even iets nabespreken of kunnen ventileren over een client, tussen de bedrijven door over leuke dingen hebben. Het zit er nu niet in. “Als je ’s ochtends vanaf de bank de vergadering in gaat, minder de deur uit komt, daar word je niet vrolijker van”, zegt Peter daarover. Jakob probeert eerlijk aan te geven bij zijn collega’s dat hij het er zelf ook moeilijk mee heeft. “Dan blijkt dat veel collega’s hetzelfde gevoel hebben. Alleen zij hebben niet die ziekte en geschiedenis die ik heb. Ik moet echt al mijn vaardigheden inzetten om erbij te blijven. Daar schaam ik me soms wel een beetje voor, want ja, ik ben toch hersteld? Maar ik ervaar dan ter plekke dat herstel een levenslang proces is. Werk is een goede afleiding.”

Uiteraard zorgen de heren er als professionals voor dat hun gemoed geen invloed heeft op de kwaliteit van behandeling en ondersteuning. Peter denkt juist dat doordat hij hun situatie herkent, dit het gesprek voor de cliënten wat aangenamer maakt. “Dat ik me kan herkennen in de klachten, me daarin ook kan verplaatsen, kan zeggen ik heb ongeveer het idee hoe jij je op dit moment voelt en ze handvatten kan geven om daar mee om te gaan.”

 

Echt even contact hebben

Waar Peter nog wel veel beeldbelt, ziet Jakob de cliënten voornamelijk face-to-face, “maar dan wel buiten en op anderhalve meter afstand. In het park of op straat, zodat ik iemand kan zien en ruiken. Laatst sleepte ik zelfs samen met een client vuilniszakken naar een container. Hij zat volop in gebruik van verdovende middelen, we waren naar zijn huis gegaan en zagen dat hij helemaal verwilderde en zijn huis besmeerde. We hebben zijn huis opgeruimd en alle vuilniszakken in de gang gezet. Maar daar bleef het ook staan, hij kon er zich niet toe zetten om naar buiten te gaan. Daarom heb ik gezegd, kom we doen het samen. Dit was voor hem eigenlijk een soort uitje. Dan merk je dat iemand het gewoon nodig heeft om echt even contact te hebben met een ander. Deze jongen dacht: de wereld is even op slot en er is niemand meer voor mij. Maar nu voelde hij dat dit niet waar is en dat hij er niet helemaal alleen voor staat. Ik ben er voor hem, en mijn collega’s ook.”

Magazine van Overvloed

Dit is één van de vele verhalen die u kunt lezen in het nieuwste Overvloed Magazine van Dimence Groep
Het magazine staat vol voorbeelden hoe alle betrokkenen bij Dimence Groep met de mentaliteit  ‘om ervoor te gaan, juist als het lastig is' door de coronaperiode komen.
De verhalen zijn kenmerkend voor het denken en doen vanuit Overvloed, een beweging binnen Dimence Groep vanuit de overtuiging, dat we samen meer bereiken dan alleen.