Brandweer oefent op afdeling van Transfore

Voor brandweerploegen is het bijna onmogelijk om alles te weten van het verzorgingsgebied. Vaak worden bepaalde locaties alleen bezocht bij een alarmering. Op 22 maart en 5 april oefenden de uitrukploegen samen met de BHV-organisatie van de Dimence Groep op het Brinkgreventerrein.

 Vaak worden bepaalde locaties, zoals het Brinkgreventerrein, alleen bezocht bij een alarmering. Didier Claessen, oefenleider en adviseur risicobeheersing Veiligheidsregio IJsselland vertelt: “Het Risicobeheersingsprogramma ‘Attentie Brandweer Deventer’ geeft de uitrukdienst actuele informatie over het eigen verzorgingsgebied. Een brand of ander incident op een afdeling waar patiënten forensisch beschermd wonen brengt specifieke uitdagingen met zich mee. De patiënten hebben veelal psychische problemen en daarmee is de afdeling een ‘afwijkende’ omgeving voor de brandweer. De brandweer is voor een goede bestrijding van een incident afhankelijk van deskundigen ter plaatse. Het accent van de oefening lag daarom met name op object oriëntatie en de samenwerking tussen brandweer, de BHV-organisatie van de Dimence Groep en andere deskundigen.”

Samenwerking brandweer en BHV

Het scenario is realistisch: door een brand ontstaat er veel rook en gaat het brandalarm af. Het alarmsysteem van de afdeling roept onmiddellijk de BHV op en begint met het evacueren van bewoners uit het gebouw. De BHV-leden worden gealarmeerd en beginnen onmiddellijk met het uitvoeren van hun taken, waaronder het begeleiden van bewoners naar veilige verzamelplaatsen en het assisteren van de brandweer bij hun aankomst. Patrick Dat, medewerker team veiligheid bij de Dimence groep kijkt tevreden terug op de oefeningen: “De BHV collega’s handelden zoals bedoeld: gangpaden vrijmaken, het gebouw ontruimen en de inmiddels gearriveerde brandweer meer informatie geven. Er was geen ontruimingsplan mee genomen, dus de brandweer liet mijn collega op de grond tekenen. De oefening werd ook door de BHV goed ontvangen.”

Meer leren over omgeving

Bevelvoerder Jarco de Bruin kijkt ook goed terug: “Het helpt ons als brandweerploegen als we kennis hebben van ons verzorgingsgebied en de gebouwen die er staan. Op sommige locaties kom je alleen tijdens een echte uitruk. Het samenwerken met een BHV organisatie hoort daar ook bij. Na de oefening kregen we een voorlichting over de cliënten die verblijven bij Transfore. Hoewel de BHV voor hen verantwoordelijk is, vertelden ze ons meer over het soort klachten van de patiënten en hoe divers de psychische klachten zijn. Dat geeft ons meer achtergrond. Het mooie aan Attentie Brandweer vind ik dat we alleen weten dat we gaan oefenen, maar dat de locatie onbekend is. We gaan er dus allemaal heel blanco heen en komen in dezelfde film binnen. Het helpt ons enorm om aan deze oefeningen mee te doen. En het blijft leerzaam om dit soort locaties te blijven bezoeken.”