niemand zou zo ongenuanceerd mogen kijken

Een veilige maatschappij, dat willen we allemaal. Maar wat betekent dat als iemand die je nabij staat grensoverschrijdend gedrag vertoont? Het publiek heeft haar mening vaak wel klaar: ‘zo iemand’ is gevaarlijk en die wil je niet naast je hebben wonen. En maak als patiënt vooral geen fout, dan ben je terug bij af. Zou dit beeld niet genuanceerder mogen en kunnen?

Het is vrijdagmorgen als Joke van der Meulen samen met zes dames van haar leesclub een bezoek brengt aan Transfore voor een workshop Glasfusion. Joke won deze workshop tijdens het Festival Forensische Zorg waar Transfore een prijsvraag had uitgezet. Joke is zelf familie-ervaringsdeskundige; haar zoon verbleef tot voor kort in een forensische kliniek elders in het land. Een kijkje in een andere keuken dus!

Beeldvorming en oordeelsvorming
De leesclub wordt ontvangen door Dirk Dijkslag, beleidsmedewerker van Transfore. “Het gesprek ging direct over beeldvorming, over vooroordelen en soms ook onwetendheid”, vertelt Dirk. “En dat vooral in een prettige, open sfeer met veel interesse van onze bezoekers.”

De dag begon met een rondleiding door Forence (een klinische afdeling van Transfore, red.). “Wat ons hier vooral opviel was de ‘normaalheid’,” vertelt Joke. “De koelkast zit bijvoorbeeld niet op slot. Als iemand hier misbruik van maakt, dan is dat aanleiding voor een gesprek. ‘Dat doe ik thuis met mijn pubers ook’, zoals de begeleider het zo mooi samenvatte. De oplossing wordt dus niet op voorhand gezocht in beveiliging, maar in normale omgang met elkaar.”

Verbinding met resocialisatie
Die omgang met elkaar zien ze ook terug in het glasatelier. De workshop Glasfusion werd gegeven door Frank Looman, begeleider van dagbesteding Hermann Simon, en Emma, een cliënt. Omdat zij het leuk vindt en het ook kan. De dames van de leesclub waren verbaasd te horen dat Emma een cliënt is. “We merkten helemaal niets aan haar.”

Frank en Emma maakten constant de verbinding met resocialisatie. “Dagbesteding is niet alleen een kwestie van daginvulling. Het biedt patiënten dagstructuur en ze leren grenzen verleggen door iets te doen waar ze anders niet aan zouden beginnen. En dat in de context van gezonde arbeidsomstandigheden: bijvoorbeeld de hoogte van de werktafel of het schoonhouden van de werkplek,” vertelt Frank.

Openheid creëren
Aan het einde van de dag kijken Joke en haar gezelschap tevreden terug op de dag. “Het was een hele leuke dag die voor meer dan 100% aan mijn verwachtingen voldeed. We zagen bevlogen mensen, we deden leuke opdrachten en we werden ook een beetje verwend. Voor de leesclub was het echt een eye-opener,” vertelt Joke.

“Eigenlijk zouden veel meer mensen dit moeten zien en ervaren. Zij hebben geen idee hoe de forensische ggz er van binnen uit ziet. Dat vraagt om meer openheid van medewerkers, van patiënten én van familie,” vult Joke aan. “Hoe moeilijk dat vaak ook is. Want hoe vertel je over je zoon die een forensische titel heeft? Je leeft eigenlijk in twee aparte werelden. De kunst is om die twee te verbinden. Ik heb mede dankzij de workshop een stukje van mijn andere leven binnen kunnen laten. En dat zal steeds makkelijker worden, daar ben ik van overtuigd.”

Interesse in workshops en glasproducten van dagbesteding Hermann Simon? Bel 0570-639629 of mail naar f.looman@transfore.nl