Als nieuweling bij Transfore

Sanne Geul werkt sinds juli 2015 bij Transfore. Bij Forence, een klinische afdeling voor forensische psychiatrie op terrein Brinkgreven, werk Sanne als behandelcoördinator. Daarnaast verzorgt ze samen met collega Leon Feijen de aanmeldingen en doorstroming van patiënten binnen de klinische settingen van Transfore.  Sanne vertelt waarom het forensische vak voor haar zo boeiend  is en over de zaken die haar opvallen ‘als nieuwkomer’ bij Transfore.

“Het forensische werkveld heeft al rond mijn 19e mijn aandacht getrokken. Bij mijn stage verpleegkunde kreeg ik voor het eerst te maken met de forensische psychiatrie en was mijn interesse direct gewekt. Alle forensische titels waar je mee te maken krijgt, het samenwerken met ketenpartners zoals de reclassering, de patiënten met zowel psychiatrische problematiek als justitiële problematiek; het is een heel interessant werkgebied. Ik kan veel van mezelf in dit werkveld kwijt door het dynamische, de scherpte en het regelwerk dat erbij komt kijken”.

Forensische ggz in Oost Nederland
Sanne is in 2013 afgestudeerd als verpleegkundig specialist ggz. Daarna is ze aan het werk gegaan bij Tactus. Ze zag vervolgens deze kans bij Transfore voorbij komen en heeft ’m gegrepen. “Ik kan me erg goed vinden in het doel van Transfore om de forensische ggz in Oost Nederland te verstevigen. Op eerdere werkplekken heb ik ervaren dat dit echt nodig is. Transfore probeert hierbij nauwe aansluiting te vinden binnen de reguliere ggz. Veel patiënten bij ons raken, na een lange periode, hun forensische titel kwijt. Ze zijn dan weer klaar om verder te gaan. Maar de psychiatrische ziekte houden velen de rest van hun leven. Het worden dan dus ‘gewone ggz patiënten’. Onlangs is er een eerste patiënt van Forence overgegaan naar Esquirol (klinische setting van Dimence). Dit gaat erg goed. Wij stemmen af met de medewerkers van Esquirol en ondersteunen hen waar nodig. Ook zoeken we de samenwerking met de RIBW, wanneer patiënten klaar zijn om begeleid zelfstandig te gaan wonen. Een juridische titel, en al helemaal tbs, roept veel emotie op bij mensen, ook bij hulpverleners. Wij proberen hulpverleners hierin te ondersteunen en helpen hen hierin een weg te vinden.”

Onderdeel uitmaken van een nieuwe stichting
Bij Transfore werken veel mensen die voorheen bij Oldenkotte (forensisch psychiatrisch centrum) hebben gewerkt. Sanne: “Als nieuweling is het mooi om te zien hoe alle collega’s hun weg vinden binnen Transfore. Bij Oldenkotte werkte men alleen met tbs-gestelden. Dan zijn hele strenge richtlijnen en kaders overheersend. Ik zie medewerkers van Transfore nu zoeken naar de beste manier van werken met deze nieuwe groep patiënten, waar de kaders en regels minder bepalend zijn. Het is een voorrecht om daar onderdeel van uit te mogen maken!”